Topografie Inginereasca

Topografia presupune masurarea unei suprafete, in scopul reprezentarii acesteia pe un plan sau o harta. Rezultatele se concretizeaza la diferite scari de proportie, precum si la profile sau table cu datele obtinute. Lucrarile topografice si geodezice insotesc orice proces de constructie, contribuind la buna desfasurare a acestuia si la scurtarea termenului de executie.

Trasari Topografice

Topografia inginereasca este una dintre cele mai recente ramuri ale masuratorilor terestre si a preluat o serie de metode utilizate in geodezie, fotogrametrie si cartografie. Toate aceste stiinte sunt adaptate la procedee noi si dispozitive proprii. Astfel, topografia a devenit o parte esentiala in procesul de proiectare sau de realizare a investitiilor de orice fel.

Aceasta este utilizata pentru:

  • aplicarea pe teren a proiectelor de constructii
  • marcarea punctelor retelei proiectate
  • realizarea ridicarii topografice a terenului initial
  • trasarea limitelor de proprietate si predarea amplasamentului
  • proiectarea, executia si exploatarea constructiilor civile si industriale
  • proiectarea si executia constructiilor in transporturi

Alegerea metodei de trasare se face in functie de conditiile de masurare, gradul de accidentare al terenului, natura obiectului si aparatura disponibila.

Trasare si Intarusare Teren

Trasarea limitelor de proprietate este o operatie necesara pentru a garanta pozitionarea corecta a gardului care urmeaza edificat sau a constructiei. Acest lucru se realizeaza marcandu-se colturile caracteristice pe teren. In acest mod, se vor evita eventuale procese de granituire, gardul nu trebuie demolat si construit pe alt amplasament cu alte costuri ulterioare si nici locuinta nu va fi amplasata pe terenul vecinului. Pretul unui topograf difera in functie de particularitatile fiecarei lucrari. In faza de elaborare a proiectului este inclusa intocmirea documentatiei topografice la scari mari si foarte mari, pentru proiectarea constructiei in detaliu. In aceasta etapa se va calcula suprafata si volumul de terasament, ceea ce va permite rezolvarea problemelor de sistematizare orizontala si verticala.

Trasare Constructii

Trasarea in teren a directiilor dintr-un proiect se efectueaza cu ajutorul teodolitului. In unele cazuri se poate folosi si aplicarea de lungimi sau echerul topografic. Acest aspect difera in functie de conditii si de precizia trasarii instrumentului folosit. Delimitarea limitelor de proprietate se va face in conformitate cu cadastrul avizat. Daca se constata ca exista suprapuneri, se va impune intocmirea unei documentatii de actualizare pentru trasarea constructiilor. In cazul in care planul de amplasament nu contine coordonatele in sistemul Stereografic, acestea trebuie obtinute pentru a se evita eventuale greseli. Scopul este cel de a materializa pe teren punctele caracteristice cladirilor, prin sisteme de marcare stabile.

Trasare Axe Constructii

Pentru trasarea unei axe de constructii este nevoie de o plansa. Aceasta etapa va fi efectuata de catre un tehnician topograf si necesita determinarea, transmiterea si marcarea ‘’cotei zero’’ a proiectului. Dupa aceea, se va crea conturul cladirilor in interiorul complexului. Daca este necesara si trasarea fundatiei, se vor compara diagonalele masurate cu cele din proiect.

Asistenta in timpul constructiilor presupune trasarea punctelor de elevatie ale proiectului, precum si masuratori topografice pentru calcularea volumelor de excavatie, impreuna cu un nivelment de joasa si inalta precizie.

Conform legislatiei in vigoare, se executa lucrari de urmarire pentru orice constructie care depaseste regimul de inaltime P+E2.

In acestea sunt incluse monitorizarea tasarilor, fisurilor, deplasarilor si deformatiilor de tip 3D sau plane.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii legate de preturile serviciilor de topografie de la Top Invest, ne puteti contacta mai jos: