Cadastru si Intabulare

Lucrarile de cadastru se executa cu scopul de a stabili date reale si complete referitore la bunurile imobile. Informatiile obtinute sunt necesare atat pentru procesul de vanzare-cumparare, cat si pentru cel de donatie sau de schimb.

Cadastru si Intabulare Apartamente

Un cadastru pentru apartament se va efectua in baza unei documentatii tehnice. Aceasta sta la baza inscrisurilor in Cartea Funciara si contine detalii tehnice legate de imobil.

Planurile topografice vor fi create in format analogic si digital de catre un expert autorizat de la ANCPI sau OCPI si vor contine date precum urmatoarele:

  • Numarul cadastral
  • Dimensiunile si forma apartamentului
  • Suprafata

Partea juridica contine informatii legate de proprietarii din trecut si date cu privire la dreptul de superficie, uzufruct, ipoteca sau cesiune de creanta. Astfel, se vor stabili sarcinile ce pot fi constituite sau nu asupra imobilului.

Este necesara o copie a actului de identitate si a celui de proprietate, precum si un certificat fiscal in original. Acesta va dovedi indeplinirea obligatiilor de plata ale contribuabilului si poate fi emis la cerere de catre administratia financiara a municipiului in cauza. Pretul pentru cadastru si intabulare difera in functie de marimea proiectului si de regimul de lucru solicitat.

Cadastru si Intabulare Case

Lucrarile de cadastru si intabulare pentru casa au rolul de a identifica proprietatile si de a le inscrie in registrele cadastrale si cartile funciare.

Acest proces se va efectua prin:

  • determinarea intinderii, configuratiei si pozitiei bunului imobil, precum si a folosintei lui, raportata la destinatia initiala
  • identificarea resurselor funciare si intocmirea materialului documentar necesar introducerii sau scoaterii din circuitul agricol a terenurilor
  • furnizarea elementelor calitative necesare evaluarii bunurilor imobile

Pentru un cadastru sau o intabulare pentru casa din zonele cooperativizate va fi necesara autorizatia acesteia, precum si un proces-verbal de receptie finala. Locuintele noi pot trece prin etapa de intabulare doar cu un certificat de edificare constructie. Acesta este unul dintre actele necesare pentru cadastru si intabulare, care atesta faptul ca lucrarile au fost emise in mod corespunzator. Releveele sunt optionale, insa in multe tranzactii se vor cere si lipsa lor poate genera un cost suplimentar. Un alt document de cadastru pentru casa la fel de important este certificatul de performanta energetica, care va cuprinde valori calculate cu privire la consum si la emisiile de CO2.

Cadastru si Intabulare Terenuri

Persoanele care isi doresc sa cumpere sau sa vanda un teren agricol trebuie sa afle daca parcela detinuta face parte dintr-un plan avizat sau nu. In prima situatie, lucrurile devin mai simple si nu va fi nevoie decat de documentatia specifica. Dupa aceea, se vor realiza cateva verificari si procesul de intabulare pentru terenuri va fi complet.

Terenurile aflate in vecinatate pot fi alaturate pentru a deveni un teren unitar. Acest proces poarta denumirea de alipire si permite solicitantului sa aiba o singura proprietate. Suprafata poate fi dezmembrata, in asa fel incat sa fie impartita in mai multe parti egale si diferite.

Daca actele sunt avizate la timp de catre OCPI, operatiunile de cadastru pentru teren vor fi finalizate in maxim 30 de zile. Insa in cazul in care planul parcelar nu a fost avizat, lucrurile pot deveni dificile. Operatiunea de incadrare in tarla dureaza mai mult si cadastrul se va efectua cu mentiunea ‘’amplasament incert’’, in baza unei declaratii notoriale a proprietarului care sa ateste faptul ca acesta intelege si este de acord cu situatia.

Pentru mai multe detalii despre serviciile de cadastru de la Top Invest, ne puteti contacta prin intermediul formularului de mai jos: